Från smile-e.eu: Inspiration och förståelse genom samverkan
Elever som får samverka med omvärlden och lära sig utanför skolans väggar förstår mer och blir inspirerade inte bara i sin skolvardag men också i sitt tänkande inför framtiden. Det är ett viktigt verktyg för att skapa motiverade och kompetenta matematiker, tekniker och naturvetare! Omvärlden, till exempel i form av företag och andra organisationer, tjänar också på samverkan genom att till exempel få vara med och forma framtidens anställda och få ta del av unga hjärnors kreativa idéer. Idag finns det både lärare, företag och organisationer som önskar mer samverkan – så varför samverkas det då inte mer än vad det gör?
När Teknikdelegationen (tillsatt av den svenska regeringen) ställde sig denna fråga kom de bland annat fram till att det behövs en person som driver frågan och fungerar som en spindel i nätet. Jag har genom SMIL(e)-projektet fått chansen att arbeta som samordnare och det har denna första månad varit ett mycket roligt arbete. Alla jag kommer i kontakt är entusiastiska och vill vara med och arbeta med samverkansfrågorna. Därför ska det bli fantastiskt spännande att se vad denna projektaktivitet kan leda till under de två läsår den kommer pågå! Målet är att efter de två åren ha skapat strategier och verktyg som ger meningsfulla och varaktiga samarbeten, som i sin tur fortsätter generera fler samarbeten och fler idéer i framtiden. Detta ska i sin tur ge förbättrade resultat för eleverna och inspirera fler att välja att bli till exempel ingenjörer vilket verkligen behövs.
Samverkan kräver engagerade lärare som förstår fördelarna i att se mer av den verklighet de ska förbereda sina elever, oavsett om de är ett år eller nitton år, för. Under de år jag själv arbetat som lärare har jag gott om förstahandsupplevelser av hur mycket elever kan utvecklas genom förhållandevis enkla samarbeten och hur mycket det ger mig i mitt eget arbete. Elever som vet att det de skriver kommer läsas av fler än läraren, att det de gör spelar roll utanför klassrummet och förstår hur det de lär sig är relevant för deras framtid anstränger sig mer, har roligare och tar för sig mer. Denna ta-sig-församhet är en mycket viktig byggsten för framtiden. Samverkan med närsamhället ger också skolan möjlighet att arbeta aktivt med genustänket. Till exempel kan kompensatorisk pedagogik användas genom teknikdagar för tjejer eller liknande aktiviteter för att bryta normerna och få unga människor att prova något de inte vågat eller kanske ens tänkt på annars. Nya förebilder kommer in som ett verktyg för att ifrågasätta hur man kan vara som tjej eller kille. Samtidigt upptäcker elever i alla åldrar hur spännande och kreativt det kan vara att arbeta med matematik, teknik eller naturvetenskap.